torstai 31. lokakuuta 2013

Kasvispyörykät a.k.a falafelit

Olen pitkään himoinnut perinteisiä kasvispyöryköitä tai itämaisittain maustettuja falafelejä. Lihattoman Lokakuun kunniaksi kasvisruokareseptejä oli hyvä tutkailla ja omasta hyllystä löytynyt opus Lähi-idän keittiö (Otava 2008). Tämä resepti ei kuitenkaan ole suoraan opuksesta, vaikka ideoita siitä onkin haettu. On nimittäin risteytys kikhernepitoista falafelia ja tavallista kasvispyörykkää...

Palleroiset pullerot (n. 20-25 kpl)
1 tlk kikherneitä (valutettuna 165g)
1 isohko peruna
1 isohko porkkana
1 pienehkö sipuli tai ½ isosta sipulista
3 rkl korppujauhoja (+ random määrä kuorruttamiseen)
4 valkosipulinkynttä
tilkkanen oliiviöljyä
1 muna
tujaus sitruunamehua
mustapippuria
jeeraa eli juustokuminaa
suolaa ja yrttisuolaa (herbamare)
korianteria (siemeniä)

1. Raasta raastimella tai hyödynnä tehosekoitinta: peruna, porkkanat ja sipuli. Siirrä raaste hetkeksi syrjään toiseen astiaan odottamaan.
2. Laita tehosekoittimeen kikherneet, korppujauhot ja valkosipulit. Surrauta muutaman kerran. Lisää mausteet ja oliiviöljy. Surrauta vielä.
3. Sekoita raasteet ja kikhernetahna lusikalla. Maista varovasti ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Tujauta mukaan tilkkanen sitruunamehua.
4. Lisää kananmuna. Sekoita taikina käsin.
5. Kippaa ylimääräiselle lautaselle pieni läjä korppujauhoja.
6. Pyörittele taikinasta palloja, pyöräytä korppujauhossa tasainen pinta ja asettele nätisti pellille tai paistinpannulle.
7. Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia.

Mausteiden kanssa ei kannata pihtailla - kikherne on sangen mauton ja kaipaa kaverikseen kunnolla mausteita ja maistuvia kasviksia. Jos kikherneiden määrä ylittää sietokyvyn, voi osan kikherneistä kokeilla korvata tavallisilla herneillä tai lisätä perunan määrää.

Kaveriksi näille pyöryköille suosittelen valkosipulista kermaviilidippiä sekä kuskusta ja raikasta salaattia. Palleroita ei kannata lämmittää uudelleen mikrossa vaan voissa paistinpannulla. Pyörykät pääsevät ehkä paremmin oikeuksiinsa, kun pinta imee voita ja aavistuksen kärvähtää. ;)


Kikherneiden ja korppujauhokuorrutteen takia pyöryköistä tulee hivenen aneemisen näköisiä. Pannulla voissa pyöräyttämällä niihin saa sentään hieman enemmän väriä, mutta erityisen iloisia ja kauniita niistä ei saa tekemälläkään (ainakaan minä en saa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti